Kultūros paso renginiai atšaukiami visam karantino laikotarpiui

Edukacinė programa „Duonos kepimas“

Renginio informacija
Kategorijos: Kultūros paveldas,Etninė kultūra
Skirta klasėms: 1-4
Kaina mokiniui: 2 EUR
Renginio trukmė: 90 min.
Galimas mokinių ir juos lydinčių asmenų skaičius vienoje teikiamoje paslaugoje: 15 - 30
Organizatorius
Šiaulių „Aušros“ muziejus
etnografija@ausrosmuziejus.lt
+370 682 56720
Aprašymas

Tikslas – etninio paveldo tradicijų tęstinumas. Uždavinys – pamokyti kepti duoną. Priemonės: malkos, duonos kepimo inventorius, miltai, vanduo, raugas, cukrus, druska, kmynai, sviestas, linų sėmenys, kanapės. Metodai: pasakojimas, pokalbis, aiškinimas, demonstravimas, praktinės pratybos, refleksija. Edukacinė programa „Duonos kepimas“ nuo 2011 m. vedama atstatytoje malūnininko troboje, lankytojus viliojančioje tradiciniu kaimo interjeru, etnografine ekspozicija. Sakoma, jog duonos skonis – tai gyvenimo skonis. Norinčius sužinoti, koks jis, maloniai priima šventiškai nusiteikusi gaspadinė – kiekvieno edukacinio užsiėmimo metu kepama kvapni, natūraliai subrandinta, ruginė duonelė. Susėdę prie karščiu alsuojančios krosnies, lankytojai išgirsta pasakojimą apie sunkų duonos kelią nuo sėjos iki balta staltiese užtiesto stalo, sužino valstiečių buityje gyvavusias duonos kepimo tradicijas, papročius ir ritualus, kiekvienas padaro ir kepa savąjį duonos kepalėlį ir, žinoma, ragauja duonelę, užteptą sviestu ir pabarstytą maltais linų sėmenimis ar kanapėmis. Susirinkus dalyviams, krosnis jau iškūrenta, ruošiamės kepti duoną. Prieš pradėdama kepaluoti duoną, gaspadinė pasakoja apie duonos kepimo tradicijas. Gal galite pasakyti, kiek duonai metų, kada ruginė duona pradėta kepti? Ar žinote, kad senovėje rugiai buvo kitokie? Kas vaikams būdavo draudžiama daryti, kol duona kepa? Atsakius į šiuos klausimus, edukatorė pradeda rodyti, kaip daromas duonos kepalas ant ližės. Ji vilgo ranką vandenyje ir dalija visą duoną į tiek dalių, kiek kepalų bus kepama. Duona kepaluojama ant medinės ližės. Ližės galva išklojama lapais: klevo, ąžuolo, kopūstlapiais, ajero. Tuomet edukacinės programos dalyviai kviečiami daryti savo kepalėlius. Pirmiausiai edukatorė parodo, kaip formuojamas mažas duonos kepalėlis. Mokiniams patariama, padedama. Kepalėliai puošiami tradiciniais ženklais – duobutėmis, brūkšneliais.

Kultūros paso paslaugas gali rezervutoti/užsakyti tik mokyklos vadovo paskirtas asmuo - koordinatorius. Norėdami sužinoti koordinatoriaus kontaktus, spauskite čia.
Renginio kalendorius
Norėdami užsakyti paslaugas turite prisijungti .

Grįžti