Renginiai
Nuo beigelio iki chalos: kalendorinės žydų šventės ir tradicinis maistas
Renginio informacija
Organizatorius
- Vilniaus m. sav. Vilnius Pylimo g. 4
Aprašymas
Lietuvos žydai – litvakai - yra neatsiejami nuo Lietuvos valstybės kūrimosi, vystymosi, kasdienio gyvenimo ir jų istorija čia skaičiuoja daugiau nei 700 metų. Per tiek šimtmečių susiformavo vietinės tradicijos ir papročiai, galima atsekti žydų įtaką lietuviams, ir atvirkščiai – lietuvių žydams. Kviečiame dalyvauti edukaciniame užsiėmime, kurio metu vyks kulinarinės dirbtuvės, pristatančios žydų kalendorines šventes ir tradicinius patiekalus, pasitelkiant Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ir Beigelių krautuvėlės patirtį, sukauptas teorines ir praktines žinias apie chalos gamybą, beigelio gamybą ir istoriją, menančią XVI amžių. Dirbtuvės susideda iš dviejų pagrindinių dalių: teorijos, trumpai pasakojančios apie Lietuvos žydų kulinarinį paveldą, pagrindinius patiekalus, produktus, košerinio maisto principus, kas būdinga litvakų virtuvei, kokios sąsajos tarp litvakų ir lietuvių virtuvių, kokios yra didžiosios žydų kalendorinės šventės, kas joms būdinga, bei praktikos, kurios metu pasakojama ir demonstruojama, kaip gaminama žydiška chala ir beigeliai, jų ragaujama.
Grįžti